Yerel SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Yerel SEO, potansiyel müşteriler ile yerel işletmelerin buluşmasını sağlar. Arama motorları üzerinden müşterilerine ulaşan yerel işletmeler, ciddi anlamda rekabet gücü kazanır. İşte bu durum, rakiplerinden bir adım öne çıkmak isteyen işletmelerin mutlaka local SEO’ya da önem vermesini gerektirir. 

Yerel SEO Nedir?

Yerel SEO; local SEO ve bölgesel SEO isimleri ile de bilinen SEO yöntemleridir. Bu yöntemlerin temel hedefi, ilgili web sitesinin yerel aramalarda öne çıkması ve potansiyel müşterilerine daha kolay ulaşmasıdır.

Google ve diğer arama motorları, yapılan aramaların niyetlerine göre sonuçlar oluşturmaktadır. Bu niyetlerden hizmet alımına yönelik olanlar, direkt olarak yerel SEO ile ilgilidir. Zira arama motorları, bir kullanıcının hizmet almak için yaptığı aramada, o konuma en yakın işletmeleri sonuç olarak göstermektedir.

Yerel SEO, bölgesel aramalarda ilgili web sitesinin her anlamda optimize edilmesi ve yapılan arama sonuçlarında üst sırada yer almasına yönelik çalışmalardır. Buradaki çalışmaları normal SEO çalışmalarından ayıran en önemli fark ise bölgesel bazlı olarak yapılmasıdır.

Örneğin; beyaz eşya servisi arayan kullanıcılar arama yaparken Kadıköy beyaz eşya servisi ya da beyaz eşya servisi Kadıköy şeklinde aramalar yapar. Bu aramaları Google ve diğer arama motorları şu şekilde algılar:

Arama; Kadıköy’de beyaz eşya servisi hizmeti almaya yöneliktir.

Arama motorları, arama niyetine uygun şekilde sonuçları listeler. Bu sonuçlar, Kadıköy’de yer alan beyaz eşya servislerinin internet siteleri, harita kayıtları şeklinde olur. Peki, buradaki sıralama neye göre yapılır? İşte yerel SEO nedir sorusunun cevabı tam olarak budur.

Bölgesel niyetli aramalarda işletmelerin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için yapılan çalışmaların tamamı, yerel SEO olarak isimlendirilir.

Yerel SEO Neden Önemlidir?

Yerel SEO Neden Önemlidir?

Yerel SEO, arama motorlarının arama niyetini algılaması ve buna uygun sonuçları sunması nedeniyle çok önemli hale gelmiştir. Geçmişe kıyasla günümüzde, arama sonuçlarındaki yerel sonuçların oranı ciddi anlamda artmıştır. Buna daire bazı veriler şu şekildedir:

  • Google ve diğer arama motorlarında yapılan aramaların yaklaşık olarak %50’si yerel aramalardan oluşmaktadır.
  • Yerel hizmet arayanların yaklaşık %65’i, arama motorlarını kullanmakta ve buralardan yerel aramalar yapmaktadır.
  • Hizmet alınacak işletmelerin iletişim bilgilerine, bölgesel aramalarla ulaşılmaktadır.

Rekabet gücünü arttırmak ve arama motorları üzerinden potansiyel müşterilerine ulaşmak isteyen kullanıcıların bölgesel arama sonuçlarında üst sırada yer alması gerekir. Bu ise kaliteli bir yerel arama motoru optimizasyonu ile mümkün olur.

Bu çalışmaların en önemli avantajlarından biri de, müşteriye ulaşma maliyetlerini düşürmesidir. Zira buradaki çalışmalar sonucunda potansiyel müşterilere ulaşılır. Bu kişilerin hizmet alma olasılığı ise çok yüksektir. Dolayısıyla yapılan çalışmalar reklam ve genel maliyetleri önemli oranda azaltır.

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO Nasıl Yapılır?

Yerel SEO, bölgesel bazlı olarak yapılan SEO çalışmalarının tamamıdır. Burada temel hedef, lokal aramalarda üst sıralarda yer almaktadır. Dolayısıyla bölgesel hedeflemeler yapılır.

Bu çalışmalar, çok büyük bir oranda site içi çalışmalardır. Ancak link inşası ile de desteklenmesi son derece önemlidir. Konum odaklı aramalarda üst sıralarda yer almak için yapılan çalışmalar şu şekildedir:

URL Düzenlemeleri

URL yapısının mutlaka kullanıcı dostu olması gerekir. Kullanıcı dostu URL, kısa ve anahtar kelimeyi içeren URL’lerdir. Ancak bunlara yerel ifadelerin veya konumların eklenmesi, URL yapısının bölgesel hedeflemeye uygun hale gelmesini sağlar.

Başlık Etiketleri

Arama motorları, botlar aracılığı ile siteleri tarar. Bu tarama sırasında başlık etiketleri, arama motorlarına önemli bilgiler verir. Bu etiketlerde konum bilgisinin yer alması, konum odaklı aramalarda üst sıraya çıkmayı kolaylaştırıcı etki yapar.

Anahtar Kelime Analizi

SEO çalışmalarının tam merkezinde anahtar kelimeler, yani potansiyel müşterilerin veya kitlenin aramaları hangi kelimelerle yaptığı vardır. Bu kelimelerin belirlenmesi için farklı araçlar kullanılır.

Anahtar kelime analizi yapılırken, bölgesel bazlı anahtar kelimelerin tamamının belirlenmesi gerekir. Yerel odaklı anahtar kelimeler, bölgesel aramalarda öne çıkmayı kolaylaştıracaktır. Ayrıca yerel uzun kuyruklu anahtar kelimelere ayrı bir önem verilmelidir. Zira bunların sıralama alması çok daha kolaydır.

Arama Niyetine Uygun İçerik

Yerel SEO’nun çıkmasının temel nedeni, arama motorlarının sonuçları arama niyetlerine göre listelemesidir. Yani arama motorları, kullanıcıların hangi niyetle arama yaptığını artık tespit edebilmektedir. Yapılacak yerel SEO çalışmalarında, arama niyetine uygun içeriklerin oluşturulması ve sitenin Google tarafından fark edilmesinin kolaylaştırılması gerekir. Bunun için SERP üzerinde bulunan rakipler detaylı olarak incelenerek sayfalar optimize edilmelidir.

Görsel Optimizasyonu

Görsel optimizasyonu, SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır. Ancak lokal SEO çalışmalarına bakan yönü de vardır. Görsellerin altyazılarına, alternatif metinlerine ve açıklamalarına yerel anahtar kelimelerin yazılması gerekir. Böylece görsellerden de yerel trafik elde etme imkanı yakalanır. Ayrıca sitenin yerel aramalardaki görünürlüğüne bu düzenlemeler, olumlu olarak etki eder.

Sesli Arama Optimizasyonu

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte aramalar artık sesli olarak yapılabilmektedir. Sesli olarak yapılan aramalarda kullanılan kelimeler ve cümleler, yazılı aramalara kıyasla daha farklıdır. Sesli aramalarda daha fazla kelime ile arama yapılmaktadır. Dolayısıyla sesli arama optimizasyonunda bölgesel hedeflemelerin yapıldığı uzun kuyruklu anahtar kelimelere ve soru cümlelerine önem verilmelidir.

Mobil Kullanılabilirlik Optimizasyonu

Mobil kullanılabilirlik optimizasyonu, sitelerin olmazsa olmazları arasındadır. Günümüzdeki aramaların önemli bir kısmı mobil cihazlar üzerinden yapılmaktadır. Masaüstü bilgisayar ve laptop kullanıcıların oranı, toplam kullanıcı sayısı içerisinde ciddi şekilde azalmıştır. Dolayısıyla mobil optimizasyon, hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır.

mobik kullanılabilirlik testi

Mobil kullanılabilirlik testini siteniz için kontrol etmek isterseniz; https://search.google.com/test/mobile-friendly ilgili aracı ziyaret edebilirsiniz.

Yerel Kaynakların Kullanılması

Sitenin desteklenmesi için yerel kaynaklar kullanılabilir. Eğer kullanılabilecek yerel kaynaklar yoksa kullanıcıların kendi yerel kaynaklarını oluşturması gerekir. Facebook sayfaları veya grupları, Instagram hesapları, yerel kullanıcıların olduğu bir kitle oluşturulmalı ve bu kitle ile ilgili site dış bağlantılarla desteklenmelidir.

Sosyal Medya Yönetimi

Sosyal medya platformları, yerel kullanıcılara ulaşılabilecek en kolay ve en ucuz kaynaklardan biridir. Doğru şekilde yönetilen sosyal medya hesapları, kısa sürede yerel kullanıcılarla büyüyecek ve bunlar bir anda yerel kaynaklara dönüşecektir. Söz konusu kaynakları etkili bir şekilde kullanarak, siteler desteklenebilir.

Rekabetin üst seviyede olduğu bu süreçte, her detaya büyük bir önem verilmeli ve her trafik değerli olarak kabul edilmelidir. Dolayısıyla sosyal medya gibi değerli bir kaynağın profesyonel olarak yönetilmesi çok önemlidir.

Lokal Şema Verileri

Lokal şema verileri, schema.org tarafından oluşturulmuş ve Google’ın işletmenin konumunu daha iyi kavraması amacıyla oluşturulmuş veridir. Bu şema verisi Google Zengin Sonuçlar aracında da görünmektedir.

NAP Düzenlemesi

NAP düzenlemesi; Name (isim), Adress (adres) ve Phone (telefon) ifadelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. NAP düzenlemesi; site içerisinde işletmenin isminin, adresinin ve telefon numarasının yazılmasıdır.

NAP sayesinde arama motorları ilgili işletmenin adresine ve konumuna erişim sağlar. Böylece bölgesel hedeflemelerde daha rahat bir şekilde ilgili siteyi öne çıkarır. Ayrıca siteye giren potansiyel müşteriler, buradaki iletişim bilgilerini kullanarak işletme ile iletişime geçerler.

Google My Business Kaydı (Google Benim İşletmem)

Google My Business Kaydı (Google Benim İşletmem)

Google My Business veya bilinen diğer ismiyle Google Benim İşletmem, Google tarafından geliştirilen ve küçük ölçekli işletmelerin görünürlüğünün artırılmasını hedefleyen bir araçtır. Bu araç sayesinde kullanıcılar söz konusu işletmelere çok daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşabilmektedir. Ancak bu araçta sadece kaydı yapılan işletmeler yer almaktadır.

Google My Business kaydı, yerel SEO çalışmaları açısından çok önemli bir yere sahiptir. Zira bu kayıtla işletmenin konumu Google’a bir kez daha verilmiş olur. Böylece yerel hedeflemeleri sonuçlarda sitenin çok daha görünür olması sağlanır.

Yerel SEO Site İçi Optimizasyonu

Yerel SEO, büyük oranda site içerisinde yapılan çalışmalardan oluşur. Bunları, yerel SEO site içi optimizasyonu olarak ifade etmek yanlış olmayacaktır. Söz konusu çalışmalar genel olarak şunlardır:

  • Açılış sayfasında yer alan başlık etiketine konum bilgilerinin eklenmesi
  • Açılış sayfasındaki H1 etiketine şehir veya bölge ile ilgili anahtar kelime eklenmesi
  • URL yapısında konumun geçmesi
  • Görsellerin alt etiketlerinde ve açıklamalarında şehir veya bölgenin adının geçmesi
  • İçeriklerde konum, şehir veya bölgenin olması

Buradaki konum bilgileri tek başına olabileceği gibi anahtar kelime ile bütünleşik şekilde de olabilir.

Yerel SEO, profesyonellik gerektiren bir işlemdir. Burada genel hatları ile bahsedilen bu işlemlerin tamamı çok daha detaylıdır ve ciddi anlamda uzmanlık gerektir. Her detay çok önemlidir. Bundan dolayı istenen sonucun elde edilebilmesi için mutlaka profesyonel lokal SEO hizmetlerinin tercih edilmesi gerekir.

3/5 - (20 oy kulanıldı.)

Merhaba, yaklaşık iki seneden fazla Wordpress ve SEO ile ilgilenen, yabancı kaynakları takip eden öğrenmeyi ve öğretmeyi seven içinizden birisiyim. Bu bloguda öğrendiğim, faydalı olabileceğini düşündüğüm konularda rehber içerikler hazırlayıp paylaşma amacıyla açtım.

Yorum yapın