Link İnşası Nedir? Site İçi ve Site Dışı Link İnşası

SEO çalışmalarında önemli faktörlerden biriside link inşasıdır. Sitenizin link inşasını profesyonel bir şekilde tamamlamanız sizi rakiplerinizden 1-0 öne atacaktır.

Link İnşası Nedir?

Link inşası, web sitenizin hem iç hem dış linkleme konusunda oluşturduğu yapı anlamına gelmektedir. Botların web sayfanızı taraması durumunda diğer sayfalarınıza sağladığınız linkler sayesinde hiyerarşinizin botlar sayesinde arttırılmasına ve indekslenebilirliğinizin arttırmanız durumunda katkı sağlar.

Link inşasını oturtmanız temelde 2 maddeye ayrılmaktadır. Hem site içi link inşası hem site dışı link inşası başlıkları altında incelenebilir.

html bağlantı örneği

Yukarıdaki resimde de görüneceği üzere bir bağlantı verdiğimizde botların gördüğü kodu sizinle paylaştım.

Site İçi Link İnşası

Site içi link inşası, bir sayfanızdan diğer sayfalarınıza verilen bağlantıları kapsar. Bu kapsamda hem tarama bütçesi konusunda daha iyi bir deneyim elde eder, hem de sayfalarınızın anlam bağı sayesinde kullanıcıları farklı sayfalara aktararak kullanıcı deneyimini arttırırsınız.

Site İçi Link İnşası Hakkında Tüyolar

Site içi link inşası stratejisi oluştururken mutlaka vereceğiniz bağlantılar sayfanız ile ilgili olmalıdır. Gereksiz sayfalar içerisinde link inşası kurmaya çalışmanız durumunda botlar diğer sayfaları tarar lakin diğer sayfalar kullanıcıların dikkatini çekmediği için o sayfaya çekemezsiniz.

Ayrıca sayfa içerisinde kullanacağınız anchor textler ile farklı varyasyonlarda link yapısı kurmanız siteniz için faydalı olacaktır.

Site Dışı Link İnşası

Site Dışı Link İnşası

Site dışı link inşası, farklı web sitelerinden sitenize verilen backlinkleri kapsamaktadır. Site dışı link inşası kurarken;

  • Tanıtım yazısı,
  • Footer backlink,
  • Profil backlink,
  • Forum backlink,
  • Yorum backlink* ve
  • Sosyal medya

alanlarını kullanabilirsiniz. Bu alanda sitenize backlink sağlarken alacağınız kaynağı detaylıca araştırmanız önemlidir. Aksi durumda spam backlink alımında kısa vadede yükselmeler olsa da uzun vadede sitenizin canını yakacaktır.

Tanıtım Yazısı: Sektörünüzle alakalı yada alakasız web sitelerinden iletişime geçerek alınan backlink türüdür.

Footer Backlink: Bir web sitesinin footer bölümünden alınan backlinktir. Footer backlink alırsanız ilgili web sitesinin tüm sayfalarından backlink almış olursunuz.

Forum Backlink: Forum sitelerinde konu açarak yada açılmış bir konuya cevap yazılarak alınan backlink türüdür.

Profil Backlink: Sosyal platformlar üzerinden profil oluşturularak alınan backlinklerdir. (Instagram, Reddit vb.)

Yorum Backlink: Site içerisinde bulunan herhangi bir sayfaya yorum atılarak alınan backlink türüdür.

*Yorum backlink alırken ilgili sayfalardan almanız siteniz için en iyi olan kaynaktır. Aksi durumda alakasız sayfalardan binlerce link çıkışı olan spam sitelerden almanız siteniz için pek hoş olmayacaktır.

Site Dışı Link İnşası Hakkında Tüyolar

Site dışı link inşası kurulumunda dikkat etmeniz gereken birkaç konu mevcut. Bu konulara özenle dikkat etmemeniz durumda aşağıda göreceğiniz grafiği canlı olarak sitenizde kötü şekilde deneyimlemeniz gerekebilir. Kimse bunu istemez 🙂

Spam backlink; kaynağa göre kısa vadede birazcık yükseliş yakalamanıza olanak sağlasa da uzun vadede ciddi problemlerle karşılaşmanıza sebep olacaktır. Aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere.

spam backlink sonuç

Sürekli aynı anchor textlerle backlink almayın: Farklı sitelerden web sayfanıza backlink alımlarında sürekli aynı anchor texti kullanmanız durumunda spam oluştabilir. Bu sebepten dolayı o sayfanız için farklı anahtar kelime varyasyonlarına yayarak backlink almanız daha iyi olacaktır.

Daha detaylı olarak incelemek isterseniz Ragıp Diler tarafından hazırlanan bu videoyu izleyebilirsiniz.

YouTube video

Link İnşası Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Site içi linklemelerde alakalı sayfalar arasında linkleme yaparak hem site otoritesini arttırmak hem de kullanıyı site üzerinde daha uzun süre tutmak önemlidir.
  • Site içi linklemelerde abartıya kaçmamak. (5 kelimeden 3 tanesine link vermemek gibi) Makale uzunluğuna göre 4 – 5 adet idealdir.
  • Sadece backlink satışı için açılmış, trafiği olmayan spam sitelerden backlink almamak.
  • Olabildiğince alakalı sitelerden backlink sağlamak.
  • Tüm linkleri dofollow olarak almayın, duruma göre nofollow backlinklerde oldukça önemlidir. Sürekli dofollow backlink almanız Google tarafından ücretli link alımı sağlandığı fark edilince sitenizin cezalandırılmasına sebep olabilir.
4.7/5 - (6 oy kulanıldı.)

Merhaba, yaklaşık iki seneden fazla Wordpress ve SEO ile ilgilenen, yabancı kaynakları takip eden öğrenmeyi ve öğretmeyi seven içinizden birisiyim. Bu bloguda öğrendiğim, faydalı olabileceğini düşündüğüm konularda rehber içerikler hazırlayıp paylaşma amacıyla açtım.

Yorum yapın